De geschiedenis van deze voormalige kerk is verbonden met de familie Tjarda van Starkenborgh. Een van de telgen gaf in 1656 opdracht voor de verhoging van de toren en reparatie van de kerk. In ‘t Marnehoes hangt nu een wapen van deze familie, gesneden door Casper Struiwig. Onder het koor bevindt zich een grafkelder van de familie. ‘Trompe-l'oeil' voorstellingen van Matthijs Röling & Wout Muller sieren het houten tongewelf van de kerk: een koe, stier en een schildpad tussen palmbomen. De kerk is ouder dan de buitenkant doet vermoeden; de eerste inscriptie is van 1553 en vind je in een balk.
Gebruik
Sinds de verbouwing tot een cultureel centrum in 1985 heet de kerk 't Marnehoes. Hier worden toneelvoorstellingen, cabaret en concerten georganiseerd. Ook worden er toneellessen gegeven.
De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.
Alle georganiseerde activiteiten in de SOGK-kerken zijn afgelast, in ieder geval t/m 9 februari 2021. Dit als gevolg van de genomen coronamaatregelen van 14 december 2020 die 12 januari met drie weken werden verlengt. Ook zijn de meeste kerken gesloten voor individueel bezoek, in afwachting van betere tijden.